Krótki opis działania zmywarki gastronomicznej,
Zmywarka ma dwa cykle mycia i płukania naczyń.

W cyklu mycia pompa podaje ciecz która znajduje się w komorze mycia
poprzez dysze myjące na kosz w którym znajdują się naczynia, cykl mycia trwa około 3-5minut. Strumień cieczy spłukuje z naczyń pozostałości żywności.
Temperatura cieczy w komorze mycia wynosi ~65C. Do płynu myjącego jest dodawany środek myjący w ilości ~ 4-6ml. na cykl mycia.

W cyklu płukania woda ze środkiem nabłyszczającym w czasie około 13 sekund poprzez dysze płukania spłukuje naczynia i spływa do komory mycia uzupełniają ciecz w komorze mycia.
Nadmiar wody spływa do kanalizacji zabierając jednocześnie resztki pokarmowe pływające w komorze mycia. W czasie 13 sekund do zmywarki wpływa około 3-5litrów wody w zależności od ciśnienia wody sieci wodociągowej. Woda z sieci przepływa poprzez bojler w którym jest podgrzewana do temp.~85C i dozowany do bojlera jest środek nabłyszczający w ilości 1-2ml na cykl mycia.

Na działanie dezynfekcyjne naczyń w zmywarce składają się trzy czynniki:
1. Strumień wody z dysz myjących i dysz płuczących.
/myjący ma za zadanie spłukać resztki żywności i biofilmy, płuczący spłukać płyn z komory mycia i przyspieszyć suszenie naczyń.
2. Środki chemiczne dodawane do płynu myjącego MS /2-6ml/ oraz nabłyszczający NO /1-2ml/ na cykl mycia.
/środek myjący emulguje tłuszcze i zasuszone resztki pokarmowe, środek płuczący zwilża
powierzchnie, zawiera alkohol, który przyspiesza schnięcie. Oba środki wspomagają
dezynfekcje.
3. Temperatura cieczy myjącej ~ 65C w komorze mycia oraz temp. ~85C w bojlerze.
/Temperatura mycia zapobiega rozwojowi bakterii w komorze mycia i emulguje tłuszcze.
Temperatura płukania wspomaga proces dezynfekcji.

Wszystkie te czynniki działają synergicznie i tylko spełnienie wszystkich trzech parametrów gwarantuje skuteczną dezynfekcje. Żaden z tych czynników osobno nie ma działania dezynfekcyjnego z uwagi na koszty mycia i trwałość zmywarki.

Dlatego skuteczność działania dezynfekcyjnego można określi tylko dla danej zmywarki, w danym miejscu pracy i przy jej ustawionych parametrach. Wszelkie badania przeprowadzane przez producentów maszyn i chemii są teoretyczne. Wystarczy, że resztki pokarmowe zatkają dysze myjące, np. świetnie to robią pestki od cytryny i cała teoria staje się fikcją.
Ocena działania dezynfekcyjnego zmywarki jest możliwa poprzez pobranie wymazów z naczyń.
Jeżeli chcemy określić spektrum skuteczności to nanosimy szczepy wzorcowe na naczynia i po
umyciu robimy wymazy.
Mam nadzieje, że przybliżyłem temat, jeżeli będziecie Państwo mieli jakieś wątpliwości to proszę pytać, wiele lat zajmowałem się zawodowo dezynfekcją i serwisem urządzeń gastronomicznych.


Zbigniew Woźny


Przejdz do strony: 1

Coded by slawekneo